Το "ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ ΕΙΡΗΝΗ Γ. ΜΙΚΡΟΒΑ" είναι ένα πρότυπο θεραπευτικό και συμβουλευτικό κέντρο με σύγχρονες μεθόδους αποκατάστασης και θεραπευτικής προσέγγισης χρησιμοποιώντας σύγχρονα μέσα λειτουργίας (προγράμματα στον Η/Υ, διαδραστικό πίνακα, χρήση ipad κ.ά.) Διαθέτουμε την απαραίτητη πείρα και θέληση ώστε να είμαστε κοντά στα παιδιά, στους έφηβους και ενήλικες που θα μας επισκεφτούν ώστε να αντιμετωπίσουμε οποιασδήποτε μορφής πρόβλημα της αρμοδιότητάς μας!
Παρέχουμε:
* Ευνοϊκά πακέτα τιμών σύμφωνα με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία (μετά το πέρας της διαγνωστικής συνεδρίας του παιδιού, οι γονείς ενημερώνονται για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν στον ασφαλιστικό τους φορέα, ώστε να καλύψει τα έξοδα αυτά. Σημειώνουμε ότι η εν λόγω διαδικασία είναι σχετικά απλή και δεν απαιτεί πολύ χρόνο.)
* Ειδικά πακέτα για δύο μέλη της οικογένειας που παρακολουθούν θεραπευτικό πρόγραμμα
* ΔΩΡΕΑΝ την πρώτη αξιολόγηση

9ος μήνας: Αναλυτικός οδηγός ανάπτυξης του παιδιού για τον 1ο του χρόνο!! (Κινητικότητα, γλώσσα, κοινωνικότητα, αντίληψη, παιχνίδια, τι του αρέσει, τι να προσέχουμε!)

Τον 9ο μήνα της ζωής η ανάπτυξη του παιδιού αφορά στην λεπτομέρεια. Τα χεράκια του μωρού κάνουν μικρά θαύματα και η γκάμα των συναισθημάτων του μεγαλώνει. Το βοηθάμε στην προσπάθειά του να περπατήσει, το προστατεύουμε από τις συνεχείς πτώσεις και δεν ξεχνάμε πόσο του αρέσει να το επαινούμε!

 Κινητικότητα
-Τα βήματά του είναι μεν ελεύθερα αλλά ασταθή και συνοδεύονται από συχνές πτώσεις
-Στέκεται στηριζόμενο σε έπιπλα
-Μπορεί να μπουσουλάει προς τα μπρος και προς τα πίσω 
-Πιάνεται από τα έπιπλα και γυρίζει το δωμάτιο

 Χέρια και αυτοβοήθεια
-Ο αντίχειρας και τα δάχτυλα συνεργάζονται και το παιδί πιάνει αντικείμενα με σταθερότητα
-Κινεί με ακρίβεια τα χέρια του

 Γλώσσα και κοινωνικότητα
-Συχνά κλαίει για να εκφραστεί
-Μιμείται ήχους, τον βήχα, τα παιχνίδια με τη γλώσσα
-Δείχνει τα συναισθήματά του με εκφράσεις του προσώπου

 Αντίληψη
-Αρχίζει να αντιλαμβάνει τις έννοιες «μαμά» και «μπαμπάς»
-Μιμείται λέξεις
-Συγκεντρώνεται στο παιχνίδι του

 Τι του αρέσει
-Να τρέχει μπουσουλώντας
-Να στοιβάζει 2-3 τουβλάκια
-Να του μιλάμε επαινετικά


Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Το παιχνίδι και η σημασία της δημιουργικής απασχόλησης για το παιδί είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει ιδιαίτερα αυτό το διάστημα. Το ίδιο ισχύει για την φροντίδα του μωρού. Περνάμε στιγμές απόλαυσης με το μπάνιο του μωρού, μαθαίνουμε πώς κόβουμε τα νύχια και όταν έρθει η ώρα για ξεκούραση, φροντίζουμε να εξασφαλίζουμε ιδανικές συνθήκες ύπνου στο δωμάτιο του παιδιού. Επίσης, η ανάπτυξή του μωρού είναι από τα βασικά μας μελήματα τώρα, όπως και σε όλη την πορεία της ζωής του. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στον οδηγό ανάπτυξης ομιλίας και επικοινωνίας και ας βεβαιωθούμε πως όλος ο εμβολιασμός του παιδιού*  τον 1ο χρόνο ακολουθεί την πορεία που προβλέπουν οι παιδίατροι. Αν συνεχίζουμε να θηλάζουμε, δεν ξεχνάμε ότι η διατροφή του θηλασμού υπακούει σε συγκεκριμένους κανόνες, ενώ αν το παιδί τρέφεται με γάλα σε σκόνη, κάνουμε έρευνα αγοράς και καταλήγουμε στην καταλληλότερη επιλογή. Σε κάθε περίπτωση δεν παραμελούμε την σχολαστική αποστείρωση.


*Όλος ο εμβολιασμός που πρέπει να κάνει το παιδί μας.
Τα περισσότερα εμβόλια συνήθως προλαμβάνουν τη νόσο, ενώ μερικά από αυτά την τροποποιούν, έτσι ώστε να μην εμφανιστεί σε πιο βαριά μορφή. Στην ουσία τα εμβόλια είναι εξασθενημένοι ιοί, μικρόβια ή τμήματα μικροβίων τα οποία έχουν χάσει την λοιμογόνο ιδιότητά τους αλλά πετυχαίνουν την ανοσοποίηση του οργανισμού. Αρκετά εμβόλια χορηγούνται ανά δόσεις και ονομάζονται επαναληπτικά. 

Ο εμβολιασμός του παιδιού αποτελεί υποχρέωση και ευθύνη των γονιών του και των υγειονομικών υπηρεσιών. Όσοι αρνούνται ή εμποδίζουν τον εμβολιασμό θα πρέπει να γνωρίζουν πως η πράξη τους έχει σοβαρές συνέπειες.
Ο εμβολιασμός προστατεύει όχι μόνο το δικό μας παιδί αλλά όλα τα παιδιά και μειώνει τη διασπορά της νόσου στη χώρα.
Συνιστάται να τηρείται το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα:

-Αμέσως μετά τη γέννηση, εμβολιασμός για την ηπατίτιδα Β, εφόσον υπάρχουν οι απόλυτες ενδείξεις κάθετης μετάδοσης εκ μέρους της μητέρας. Ο εμβολιασμός αυτός επαναλαμβάνεται μετά από 1 μήνα και τουλάχιστον μετά από 6 μήνες, με συνολικά 4 δόσεις και όχι 3. 



-Ο εμβολιασμός διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη (ακυτταρικό) και πολιομυελίτιδας(αδρανοποιημένο IPV) συνιστάται να αρχίζει από το 2ο μήνα, επαναλαμβάνεται τον 4ο και 6ο, η πρώτη αναμνηστική δόση γίνεται το 15ο-18ο μήνα και η δεύτερη αναμνηστική στον 4ο-6ο χρόνο. Η επαναληπτική δόση στην ηλικία των 11-12 ετών συνιστάται να γίνεται με το TdaP (εμβόλιο κατά της διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, με μικρότερη δόση διφθεριτικής ατοξίνης). Στη χώρα μας περιέχει και IPV και δύναται να χορηγηθεί μέχρι την ηλικία των 18 ετών. Συνιστάται να απέχει 5 χρόνια από το DTaP ή το Td, για λιγότερο τοπικές αντιδράσεις, μπορεί όμως να χορηγηθεί με ελάχιστον μεσοδιάστημα και δύο ετών. Οι υπόλοιπες δόσεις θα είναι κάθε 10 χρόνια με Td ενηλίκων.


-Το εμβόλιο του αιμοφίλου της ινφλουέντζας Β συνιστάται επίσης να γίνεται τον 2ο, 4ο, 6ο και 12ο-15ο μήνα. 


-Υπάρχουν και συνδυασμοί με πολυδύναμα εμβόλια, τα οποία μπορούν να γίνουν στις αντίστοιχες προτεινόμενες ημερομηνίες.

-Το εμβόλιο του μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου C συνιστάται επίσης να γίνεται σε 2 δόσεις, τον 2ο και τον 4ο μήνα, και σε μια δόση μετά τον 12ο μήνα. 


-Το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου συνιστάται να γίνεται σε 2ο, το 4ο και 6ο μήνα, η πρώτη αναμνηστική δόση το 12ο -18ο μήνα και η δεύτερη (εάν χρειάζεται) μετά τον 24ο μήνα. 

*Γίνεται όταν το παιδί ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου (συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας). 

-Το εμβόλιο της ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας συνιστάται να γίνεται το 12ο  -15ο μήνα. Συνιστάται η 2η δόση του εμβολίου στην ηλικία των 4-6 ετών, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη ηλικία αρκεί να απέχει 2 μήνες από την πρώτη δόση. Ο παιδίατρος πρέπει να ελέγχει αν έγινε ή όχι η 2η και, αν όχι, χορηγείται η 2η δόση σε οποιαδήποτε ηλικία. 

-Το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς συνιστάται να γίνεται το 18ο μήνα (κατά προτίμηση μετά τον 15ο μήνα). Συνιστάται η 2η δόση εμβολίου στην ηλικία των 4-6 ετών, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη ηλικία, αρκεί να απέχει 2 μήνες από την 1η δόση. Ο παιδίατρος πρέπει να ελέγχει αν έγινε ή όχι η 2η δόση και, αν όχι χορηγείται η 2η δόση σε οποιαδήποτε ηλικία. 

*Οι συστάσεις μπορεί να διαφοροποιηθούν σε περίπτωση κυκλοφορίας του συνδυασμένου εμβολίου ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας-ανεμοβλογιάς (MMRV). 

-Το ανασυνδιασμένο εμβόλιο κατά του ιού των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (HPV)συνιστάται σε κορίτσια ηλικίας 12-15 ετών σε 3 δόσεις. Επίσης συνιστάται και σε κορίτσια ηλικίας 15-26 ετών, μόνο εφόσον δεν εμβολιάστηκαν στη συνιστώμενη ηλικία. 



-Το εμβόλιο της ηπατίτιδας Α συνιστάται να γίνεται σε 2 δόσεις μετά τον 1ο χρόνο, με ελάχιστον μεσοδιάστημα 6 μηνών. 


-Το εμβόλιο της φυματίωσης-BCG συνιστάται να γίνεται στην ηλικία των 6 ετών, μετά από έλεγχο της φυματινοαντίδρασης Mantoux ή σύμφωνα με το φυματινικό δείκτη κάθε περιοχής. Η φυματινοαντίδραση Mantoux γίνεται στην ηλικία 1 έτους και 4-6 ετών πριν τον εμβολιασμό με BCG. 


-Το εμβόλιο της γρίπης συνιστάται να γίνεται μια φορά ετησίως, μόνο στα παιδιά που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (επιβαρημένα με χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού, ανοσοκατεσταλμένα, πάσχοντα από συγγενή καρδιοπάθεια κ.α.).

ΠΡΟΣΟΧΗ! 
Κάθε παιδί πρέπει να επισκεφτεί τον παιδίατρό του στην ηλικία των 11 ετών για να καταγραφεί στην ειδική σελίδα του βιβλιαρίου η εμβολιαστική του κατάσταση (ποια εμβόλια έχει κάνει, ποια του υπολείπονται κλπ.).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου